· 

Nieuwsbrief 2022/4

Beste Boulers,

En dan schijnt de zon en dan krijg je er weer helemaal zin in. Lekker buiten boulen! (Ok, nu dan even niet, maar het mooie weer komt er weer aan!)

 

Na elke ronde even een drankje en lekker genieten van wat allemaal weer kan en mag! Met het mooie weer wat we al hebben gehad zou je bijna vergeten dat het buitenseizoen pas 1 april begonnen is. Hopelijk wordt het snel weer mooi weer en gaat de temperatuur omhoog!

 

Wat gaan we weer leuke maanden tegemoet.  We kunnen ook weer naar bijvoorbeeld het Park Schouwburg of lekker een terrasje pakken. Een weekendje weg of alvast een vakantie boeken.  Lieve mensen, ga er lekker op uit en geniet van al het moois! 

 

- Liefs Natascha -


Gelijk maar even de mededelingen vanuit de kantine.

 

Omdat het nu steeds drukker is in de kantine hebben we besloten dat bij elke bestelling er gelijk afgerekend moet worden. Dit maakt het veel overzichtelijker, dus gemakkelijker voor degene die kantinedienst heeft. 

Onze leveranciers hebben de prijzen moeten verhogen en zoals jullie zullen begrijpen hebben wij hierdoor ook de prijzen aan moeten passen. We hebben geprobeerd de verhoging zo laag mogelijk te houden. De prijzen gaan met € 0,25 omhoog. Behalve voor koffie en thee, daarvoor blijft de prijs hetzelfde.


Twee nieuwe buitentafels

 

We hebben voor buiten 2 nieuwe tafels om je boule-tas op te zetten besteld. Helaas moeten er nog 4 onderstellen komen maar één van de tafels is al zo goed als klaar! Chapeau voor de werkploeg! 


Wintercompetitie tripletten. Laatste dag was 13 maart.

 

Wat een feest was dat! De teams die mee deden hebben er voor gezorgd dat heel Noord-Holland weet dat de Bouledozers bestaan!

 

De hoofdklasse tripletten is gewonnen door  Martijn Bos, Christian Bos en Jan Jansen. Hans Wortel en Leo Rietkamp hebben beide een keer ingevallen. Bedankt. Wat een toppers!

 

1e klasse A is gewonnen door Roel Ris, Rinus Nannings en Natascha Dorenbos. Ook dit team had een top invaller waar zij op konden bouwen. Frans van der Linden. Namens je "matties" bedankt ! Dit team is nu gepromoveerd naar de Hoofdklasse. 

 

1e Klasse B heeft ons team de derde prijs weten binnen te slepen! Super gespeeld door Cor Pieterse, Riet van der Velden en Bert Landré. 

 

Wim van Heusden (bij ons 2e lid) speelde voor JBC Touche une Boule 1 en werd samen met zijn teammaten Piet Derksen en Hans Rinckes 2e van de 1e klasse B. Super gespeeld ! 

 

Iedereen van harte gefeliciteerd! (Mocht je hier meer over willen lezen. Kijk op de website.


Clubkampioenschap tripletten!

 

Afgelopen 19 maart is er gestreden om het clubkampioenschap triplette! Zoals Christan Bos ook al zei op Facebook is er inderdaad uit diverse lagen van de club gestreden om deze titel. De spelers haalden elkaar mooi omhoog waardoor er een zeer aardig niveau gehaald werd.

 

1e plaats:  Martijn Bos, Hans Wortel en Christan Bos.

2e plaats:  Cor Pieterse, Bert Landré en Riet van der Velden.

3e plaats:  Frans van der Linden, Rinus Nannings en Natascha Dorenbos.

 

Alle teams hebben genoten van de dag maar ook van de vele toeschouwers. Het was een mooie en gezellige dag! 

Hier gelijk een oproep voor het volgende clubkampioenschap: Doe gezellig mee!


Zomercompetitie doubletten

 

Het houd niet op bij onze club, De zomercompetitie doubletten is begonnen en wij van de Bouledozers hebben gewoon 5 teams die er aan meedoen:

 

1e klasse A : Ruud Derks en Albert Leene.

1e klasse B : Christian Bos en Vincent Kenter.

1e klasse B : Rinus Nannings en Natascha Dorenbos.

2e klasse A:  Rob Bos en Cas Himmelreich.

2e klasse B:  Gerry van Gool-Emons en Coby Okx.

 

Heel veel succes en plezier allemaal !


AGENDAPUNTEN

 

  • Voor de zomeravond competitie kan je je opgeven. Aanmeldingsformulier hangt in de kantine op het bord.
  • Ook voor het Open Hoorns Kampioenschap op 29 mei kan je je opgeven. Dit gaat via OnTip. Informatie staat op onze website en hangt in de kantine op het bord.
  • We hebben ook  weer het Ben Willekes Toernooi op 7 april. Het aanmeldingsformulier ligt op de tafel in de kantine!

Houd onze agenda op onze website in de gaten voor meer leuke toernooien.


NIEUW: De instelling van de jaarlijkse wisselprijs "Boule d'Or".

 

Jeu de boulers boulen tegen andere boulers. In een partijtje, wedstrijdje of zij doen mee aan een toernooi. Er komt een winnaar uit. Bij een echte wedstrijd is een prijs beschikbaar. Of het nu gaat om een optreden in onze eigen interne cyclus, een extern toernooi, een competitie van de NJBB of zelfs een familietoernooi. De winnaar, veelal een team, ontvangt een beker, wint een geldprijs, krijgt een fles wijn of mag kiezen op de prijzentafel. De prijs is een bewijs van goede optreden op boule gebied. Zij verdienen applaus, staan terecht in de aandacht en krijgen de eer die hen toekomt.

 

Sommige boulers verrichten ook een prestatie maar krijgen geen aandacht en ontvangen geen prijs. Ook zij doen hun best, maar zijn niet uit op eer, maar verdienen dat wel. Zij stelden zich beschikbaar voor de vereniging en staken een handje toe. Hun inzet blijft soms onder de radar, maar hun prestatie is er niet minder om. Eigenlijk verdienen zij ook een prijs.

 

"De Bouledozers" gaat juist hiervoor een jaarlijkse wisselprijs de "Boule d'Or" instellen.

 

Elk jaar kiest het bestuur uit kandidaten, een bouler of koppel. Wanneer deze prijs uitgereikt zal worden zal vermeld worden bij één van de volgende nieuwsbrieven.


23 april FEEST, 40 jaar de Bouledozers!

 

Voor alle boulers van de Bouledozers hebben we 23 april ons 40-jarig bestaan (let op, alleen voor leden, helaas niet met partners). Hier nog een keer de uitnodiging. Meld je op tijd aan!

Beste Bouledozer,

 

Zaterdag 23 april a.s. bestaat de club 40 jaar.

 

Om dit heugelijke feit niet zomaar voorbij te laten gaan, willen wij u als lid van De Bouledozers graag uitnodigen met ons feest te vieren en een hapje en een drankje te nuttigen.

 

U bent van harte welkom op zaterdag 23 april a.s. in het clubhuis van De Bouledozers.

 

Wij verwachten u tussen 13.00 – 13.30 uur.

 

Vanaf 14.00 uur zullen wij met elkaar een leuke activiteit gaan doen, dus VERGEET NIET UW JEU DE BOULES-BALLEN mee te nemen !!!!!!!

 

Rond 17.00 uur kunt u genieten van het warm- en koud buffet.

Indien u dieetwensen heeft, wilt u dat dan bij de aanmelding melden, zodat wij hier rekening mee kunnen houden ??

 

Het feest zal om 19.00 uur eindigen.

 

Daar wij willen weten hoeveel gasten wij kunnen verwachten op het feestje, verzoeken wij u vriendelijk u vóór 4 april a.s. aan te melden via e-mailadres moniqueg1965@hotmail.nl.

 

Indien u niet voor deze datum reageert of u aanwezig bent, gaan wij er van uit dat u niet aanwezig zult zijn.

 

Met vriendelijke groet,

 

De Feestcommissie van De Bouledozers

Rikkie, Herman, Albert en Monique.


Wim van der Meulen is in de archieven gedoken en heeft een mooi verhaal over het 40-jarig bestaan van onze club voor jullie gemaakt. Veel leesplezier.

40 jaar jong of 40 jaar oud ?

 

In april 2022 viert de “Petanquevereniging De Bouledozers” haar 40 jaar bestaan. 40 jaar !! Waar blijft de tijd ?. 40 jaar geleden waren de meesten van ons nog (erg) jong, vlot en knap. Nu zijn we …, maar aan de andere kant hebben we als mens en club wel veel meegemaakt.

 

De vraag is hoe een balletje in Hoorn is gaan rollen en waar het allemaal naar toe rolde. In 1981 na een vrolijke verjaardag met napraten over vakanties in Frankrijk kwam Carel Blokhuizen van JBC Museumplein, vriend van zwagers Jaap van der Struijs en Bob de Kreek en hun vriend Henk Willemsen, de eerste beginselen van petanque bijbrengen op een stukje grind in wijkpark de Risdammerhout. Dit drietal werd zo enthousiast, dat onder hun aanvoering 40 jaar geleden en wel op vrijdag 23 april 1982, de oprichtingsvergadering van de Petanque Vereniging “De Bouledozers” werd gehouden. Er kwam een bestuur en alle koppen bij elkaar waren er al 25 leden. Er werd gebould op een stuk openbaar terrein aan de rand van het Visserseiland, met soms als extra handicap de geparkeerde auto’s. Enige tijd later werden de ballen gegooid op het voormalige terrein van de vuilnisbelt in Hoorn in het Julianapark, dus bovenop de bult. Je vraagt je gelijk af of de boules toen alleen geplaatst konden worden, want bij het schieten liep je anders de kans dat de boules de bult afrolden het IJsselmeer in.

 

De vereniging wilde direct al graag verjongen en zocht toevlucht op een terrein naast het jongerencentrum “Troll” in de Risdammerhout. We leven dan in het jaar 1984. Een deel van dat park moest aangepast en geëgaliseerd worden en de opscheppers onder de clubleden konden aan de gang mede dankzij de door Ab de Bruijn geritselde steun van een wegenbouwbedrijf. Er kwam zelfs meubilair, 4 bankjes van de gemeente Hoorn, een karretje fungeerde als magazijn/kantine en een lantaarnpaal werd op een speciale manier aangepast. Het struikgewas om het terrein kreeg dikwijls bezoek van clubleden die “een boodschap” kwijt wilden, of juist van anderen die iets kwijt waren (weggeschoten butjes). De vereniging groeide en voelde zich volwassen om haar bestaan vast te leggen in statuten, notarieel bekrachtigd in 1986. In 1993, met een ledenbestand van 60, waren er 12 boulebanen op het terrein beschikbaar. Met spelers was de vereniging vertegenwoordigd in de hoofdklasse. Omdat er geen echte accommodatie beschikbaar was, moest voor competities en bondstoernooien uitgeweken worden naar het terrein achter het restaurant ’De Nadorst” in Blokker. Daar werd o.a. het “Open Westfriese Kampioenschappen” gespeeld.

 

Natuurlijk had de club de ambitie om een echt onderkomen en eigen terrein te verwerven. Bij de gemeente Hoorn werden in talloze gesprekken, in figuurlijke zin, vele ballen opgegooid. Uiteindelijk stelde die een terrein beschikbaar waar nog geen officiële bestemming voor bestond, naast de Atletiekvereniging Hollandia. Als de bouleclub zelf f. 20.000,-- zou inbrengen, kreeg men van de gemeente een subsidie van f. 60.000,--. Alle ballen gingen met gejuich over dit resultaat de lucht in. De spaarpot werd aangesproken, het geld kwam bijeen en weer werd er geschept, gegraven, gekapt maar dit maal ook getimmerd en gebouwd. Er werden 3 oude portacabins aangekocht en tegen elkaar geplaatst. De tussenwanden werden eruit geslagen en zo ontstond een eigen onderkomen met keuken en al. Er kwam zelfs een terras. De opening van het clubhuis was in 1996. Er werd goed gebruik gemaakt van het complex met 42 banen en 6 lichtmasten, men hield er toernooien en feesten. Al met al was het er goed toeven waarbij clubleden uitkwamen in de Eredivisie.

 

De club wilde moderniseren en een boulehal plaatsen. De gemeentelijke toestemming kwam maar was geldig voor een periode van 2 jaar. Op die basis kon en wilde onze club uiteraard niet bouwen, ook omdat naderhand bleek dat de gemeente zelf bouwplannen had. Op ons boulecomplex zou een woonwijk komen.

Opnieuw lieten de boulers veel balletjes rollen bij de gemeente Hoorn. Het werd een kwestie van ballen opgooien, bezwaren wegschieten (tireren), voorstellen plaatsen (pointeren) maar het doel (de but) werd bereikt. De gemeente stelde het Leekerpad voor. In 2007 werd een bouwvergunning verleend. Het wachten was op wijziging van het bestemmingsplan en een grootse financiering via de gemeente. De vereniging pakte alvast de kans een hal te kopen en de fundering te slaan. Dat viel bij de gemeente niet goed maar Aert Keja, toen voorzitter, “lag er niet wakker van”. De eerste paal was overigens nog niet geslagen. Daarmee werd gewacht tot de gemeenteraad akkoord was. Uiteindelijk werd de hal op het fundament geplaatst in december 2008.

 

Er werd heel veel van de leden gevraagd. Een enorme uitdaging om samen en met elkaar de inrichting op orde te brengen. Een kantine, bar en professionele keuken, toiletten en 16 overdekte banen in de “speelhal” met verwarming en verlichting. Buiten een terras, 42 buitenbanen en een grote parkeerplaats. Het was me het klusje wel, gigantisch. Toch komt er een moment, dat alles af is en de opening op de rol staat. Op zaterdag 16 oktober 2010 opende wethouder Aart Ruppert de accommodatie door met een bulldozer een stapel dozen het gebouw binnen te schuiven. En toen proosten en natuurlijk datgene wat men het liefste doet: een balletje laten opgooien en laten rollen.

 

Over de laatste jaren zijn er op zich geen grootse dingen te melden. De club kwam meer tot rust, heeft haar thuisbasis gevonden en is er gelukkig mee. De accommodatie werd gemoderniseerd of aangepast. Zoals zonnecollectoren – camera’s - nieuwe bar in de kantine – aanpassing boulebanen buiten. Net zoals er leden kwamen, bleven hangen of gingen, was dat ook het geval met de bestuursleden. Het ledenbestand groeide en momenteel zijn er +- 150 leden. De vereniging drijft op de inzet van veel vrijwilligers. Dank voor hun inzet.

Nu op 23 april 2022 bestaat de PV “De Bouledozers” 40 jaar. Hoe een balletje goed terecht kan komen !. De Bouledozers, een levende bloeiende, boeiende en boulende gemeenschap met een rijke historie en een mooie toekomst. Gefeliciteerd.

 

Tot slot, de club en de leden wensen elkaar, over en weer, nog vele goede jaren met groots en gezamenlijk bouleplezier. Proost !