· 

Petanquevereniging de Bouledozers in Zwaag viert veertigjarig jubileum

ZWAAG - Petanquevereniging de Bouledozers viert zaterdag 23 april haar veertigjarig jubileum. De vereniging werd opgericht in 1982 door de zwagers Jaap van der Struijs en Bob de Kreek (beiden nog steeds lid van de vereniging) en hun vriend Henk Willemsen. De vereniging ging van start met 25 leden.

 

Veertig jaar geleden werd er eenvoudig gebouled op een stuk openbaar terrein aan de rand van het Visserseiland met soms als extra handicap geparkeerde auto’s. Enige tijd later werden de ballen gegooid op het voormalige terrein van de vuilnisbelt in het Julianapark. Dit heeft geduurd tot 1984. In overleg met de gemeente kon in dat jaar een stukje grond naast jongerencentrum Troll aan de Geldelozeweg worden geëgaliseerd en door de verlichting van een aanwezige lantaarnpaal en een provisorische kantine en magazijnopslag kon zowaar een knap terrein worden ingericht. 

 

De vereniging groeide en voelde zich volwassen om haar bestaan vast te leggen in statuten, notarieel bekrachtigd in 1986. In 1993, met een ledenbestand van zestig, waren er twaalf boulebanen op het terrein beschikbaar. De vereniging werd ook al vertegenwoordigd in de hoofdklasse met enkele spelers. Omdat er geen echte accommodatie beschikbaar was moest voor competities en bondstoernooien uitgeweken worden naar het terrein achter restaurant De Nadorst in Blokker. Natuurlijk had de vereniging de ambitie om een echt onderkomen en een eigen terrein te verwerven. Bij de gemeente Hoorn werden in talloze gesprekken, in figuurlijke zin, vele ballen opgegooid. Uiteindelijk stelde de gemeente Hoorn een terrein beschikbaar waar nog geen officiële bestemming voor bestond, naast atletiekvereniging Hollandia. Daar werden drie oude portacabins gekocht en tegen elkaar geplaatst. De tussenwanden werden verwijderd en zo ontstond een eigen onderkomen met zelfs een keuken en een terras. De opening van het clubhuis was in 1996. Er werd goed gebruik gemaakt van het complex met 42 banen en 6 lichtmasten. Men kon daar ook toernooien organiseren. Al met al was het er goed vertoeven en ook de sportieve prestaties groeiden mee. Clubleden promoveerden zelfs tot in de Eredivisie. 

 

Omdat de gemeente Hoorn echter woningbouw wilde realiseren op deze grond, stelde de gemeente de vereniging voor om te verhuizen naar de huidige locatie aan het Leekerpad 8 in Zwaag. Hier kreeg de vereniging de mogelijkheid om te moderniseren en een overdekte boulehal te plaatsen met zestien speelvelden waarin ook ‘s winters gerieflijk kan worden doorgespeeld. Op het buitenterrein zijn veertig speelvelden gerealiseerd waar regionale en nationale wedstrijden kunnen worden georganiseerd.

 

Dit complex, ook door zelfwerkzaamheid van veel leden gerealiseerd, is in 2008 in gebruik genomen en behoort nog steeds tot één van de mooiste ‘bouledromes’ van Nederland. De vereniging is inmiddels uitgegroeid naar 150 leden. In verband met het heugelijke feit van het veertigjarig jubileum vindt 23 april een feest plaats op het terrein voor alle leden van de vereniging.

 

Foto: Jan Siebring Fotografie / copy artikel van Rodi.nl website. Kijk hier naar het oorspronkelijke bericht.